Lyžovačka vo Francúzsku január 2018

V čom je lyžovanie vo Francúzsku iné?

Francúzi prekonávajú rekordy v rozmeroch, množstve km zjazdoviek a počte vlekov v strediskách. Lyžiarské strediská sú vysoko v horách s rezidenciami a hotelmi priamo v spleti niekoľko desiatok a stoviek kilometrov upravených tratí. Rezidencie stojace priamo na zjazdovkách, moderné vysokokapacitné vleky a moderné technické vybavenie spolu vytvára doknalosť samú o sebe. Francúzi sa držia hesla "dostupnosť na lyžiach", a preto vzájomne prepájajú jednotlivé strediská lanovkami do obrovských obdivuhodných areálov.

Stredisko "Tignes - Val d'Isere" 5.-13. jan. 2018

Meno najstaršej lyžiarskej oblasti Savojských Álp je zámer. Básnik tým chcel totiž povedať, že lyžovačka v oblasti pomenovanej po Jeanovi Claudeom Killym, trojitom víťazovi v zjazde na lyžiach počas Zimných olympijských hier v Grenoble v roku 1968, je taktiež istou výhrou. „Le plus bel espace de ski du monde“, čo v preklade znamená "najkrajšia lyžiarska oblasť sveta", ako sa o Espace Killy oficiálne hovorilo, rozprestiera svoje svahy cez tri vrchy a dve doliny, a spája tak dve lyžiarske obasti - Val d‘Isère a Tignes. Dnes už názov Espace Killy nahradil názov "Tignes - Val d'Isere"Ponuka zjazdoviek pre začiatočníkov i pokročilých lyžiarov je vyslovene veľkorysá. 155 nekonečných, približne 300 km dlhých zjazdoviek a najlepšie upravované svahy podľa každého gusta ponúkajú všestrannú rozmanitosť. Návštevníci na lyžiach sa lyžiarskou oblasťou presunú rýchlo a pohodlne a to za pomoci takmer 90 vlekov.

Práve nespočetné varianty zjazdoviek, svahy na ľadovci Grand Motte, zjazdy lesom až do údolia Val d'isere a do dedín pod oblasťou Tignes lákajú ozajstných lyžiarskych a snowboardistických profesionálov do lyžiarskej oblasti "Tignes - Val d'Isere".  Okrem nich aj možnosť zjazdu hlbokým snehom alebo svetoznáme pretekárske dráhy pri Rocher de Bellevarde v údolí Val d'iser - jedna zo zrušených variánt pretekov zjazdu na lyžiach pre mužov, ktorá je dnes prístupná normálnym lyžiarom. To všetko plus náročné hrboľaté svahy pri Solaise a trasy pre skicanyoning v Gorges de Malpasser zhruba naznačujú ponuku oblasti pre profesionálnych lyžiarov. Ale pozor, nie len profesionály si prídu na svoje. V dostatočnom počte tu nájdete aj plytšie svahy pre opatrnejších lyžiarov.

Vďaka stále prevažujúcej prítomnosti modrých a červených zjazdoviek, ako aj mnohých cvičných svahov s bezplatnými vlekmi, je lyžiarska oblasť "Tignes - Val d'Isere" zároveň ideálnym cieľ om pre začiatočníkov všetkých vekových skupín, ktoré tu môžu zbierať prvé skúsenosti s lyžovaním. O prijateľnú snehovú pokrývku od konca novembra až do mája sa stará zhruba 820 snežných diel.

TIGNES (ubytovanie v 2100 m), moderné a pomerne mladé lyžiarské stredisko a magické Val d'Isére hneď za kopcom (prepojené sedačkami). Dejisko legendárnych Winter X Games, kvalitné trate, ubytovanie vo vysokej nadmorskej výške ako aj garancia snehu v okrajových termínoch sezóny. V cene permanentky stále zdarma bazén a klzisko.

- lyžiarska ponuka: 300km (150 Tignes + 150 Val d'Isere) zjazdoviek vo vysokej kvalite, prevažne mierne a stredne ťažkých. 
- lyžovanie vo výške 1.550 – 3.456 m
- ľahké 7/22, mierne 36/68, stredne ťažké 19/39 a  ťažké 16/26 zjazdovky 
- 87 vlekov / 43 sedačiek / 11 kabín / 33 poma/kotva - prepravná kapacita cca 100.000 os./hod. 
- záruka snehu , dva ľadovce (1 v Tignes, 1 vo Val d' Isere)
- sezóna takmer celoročne

Vzdialenosť od Bratislavy 1284km

Ceny bytov obsadených adekvátnym počtom osôb. 

Štúdia v časti Le LAC (pri vlekoch):

ST4 (4 lôžkové st.) obsadené 4 osobami: 484 €/os
ST4
(4 lôžkové st.) obsadené 3 osobami: 536 €/os

ST2 
(dvojlôžkové st.) : 588 €/os 

Štúdia v časti Val Claret (ski bus):

ST4 (4 lôžkové st.) obsadené 4 osobami464 €/os
ST4 
(4 lôžkové st.) obsadené 3 osobami: 527 €/os
ST4 
(4 lôžkové st.) obsadené 2 osobami: 671 €/os

Apartmány v Le LAC (pri vlekoch):

2P4 
(4 lôžkový ap.) obsadený 4 osobami: 586 €/os
2P4 
(4 lôžkový ap.) obsadený 3 osobami: 655 €/os

2P6 (6 lôžkový ap.)obsadený 6 osobami: 484 €/os
2P6
(6 lôžkový ap.)obsadený 5 osobami: 516 €/os
2P6
(6 lôžkový ap.)obsadený 4 osobami: 559 €/os

3P7 
(7 lôžkový ap.) obsadený 7 osobami: 531 €/os
3P7 
(7 lôžkový ap.) obsadený 6 osobami: 568 €/os
3P7 
(7 lôžkový ap.) obsadený 5 osobami: 596 €/os

3P8 (8 lôžkový ap.) obsadený 8 osobami: 484 €/os
3P8
(8 lôžkový ap.) obsadený 7 osobami: 507 €/os
3P8 
(8 lôžkový ap.) obsadený 6 osobami: 537 €/os

Popis ubytovania v časti Le Lac:

AP6
(cca 35-42m2 ): vstupná chodba s poschodovou posteľou (2 os.), obývacia spálňa s rozkladacím lôžkom (2 os.), kuchynský kút (rúra, platničky, chladnička), kabína s rozkladacím lôžkom (2 os.) oddelená posuvnými dverami alebo predeľovacou stenou, kúpeľňa, WC, balkón.

3P7 (cca 60-70 m2): obývacia spálňa s kuchynským kútom (elektrické platne, chladnička) a lôžkom pre 1 osobu, 2 izby s 2 lôžkami, poschodová posteľ vo vstupe, kúpeľňa so sprchou a WC.

3P8 (cca 60-70 m2): obývacia spálňa s kuchynským kútom (elektrické platne, chladnička) a rozkladacím lôžkom pre 2 osoby, 2 izby s 2 lôžkami, poschodová posteľ vo vstupe, kúpeľňa so sprchou a WC.

ST4 (cca 20-25m2): vstupná chodba s poschodovou posteľou (2 os.),  obývacia spálňa s rozkladacím lôžkom (2 os.) s kuchynským kútom (rúra, platničky, chladnička, kúpeľňa, WC, balkón.

ST2 cca 16m2, obývacia spálňa s kuchynským kútom (elektrické platne, chladnička) a rozkladacím lôžkom pre 2 osoby, kúpeľňa so sprchou a WC.


UPOZORNENIE: ubytovanie je jednoduché, spĺňa základný komfort prenocovania, stravovania (vlastného) a hygieny. Nejedná sa o hotelové ubytovanie. Tým, ktorí sú náročnejší a očakávajú väčší komfort, tým odporúčame skôr hotelové ubytovanie (po vlastnej osi napr. cez hotelové ponuky CK HITKA). Komfort je možné zvýšiť napr. obsadením AP alebo ST nižším počtom osôb ako je maximum. 

Cena platí pri zložení predzálohy do 25.7. 2017. 

Cena zahŕňa: dopravu autobusom z Bratislavy a späť, ubytovanie podľa výberu, lyžiarska permanentka na 6 dní lyžovania v stredisku "Tignes - Val d'Isere" (300 km zjazdoviek), voľný vstup na klzisko, delegáti (zástupcovia z TIŠ FEI). 

V cene nie je zahrnté: strava, cestovné poistenie (študenti sa musia preukázať platným cestovným poistením, inak sa nemôžu zúčastniť pobytu), vreckové a iné ako uvedené v cena zahŕňa. V cene permanentky je navyše voľný vstup na bazén a požicanie korčulí pri vstupe na klzisko.

Iné poplatky: pred nástupom na pobyt sa platí za každý byt kaucia (vratná zabezpeka), ktorá sa po skončení pobytu vracia späť v plnej výške, pokiaľ nedôjde k poškodeniu na majetku alebo sa nedostatočne poupratuje. 

PRIHLASOVANIE

Ideálne je, ak sa prihlási ucelená skupinka (dvojica, 3,4,5, či 6-tica alebo aj 8 osôb do AP8), ktorí obsadia jednu ubytovaciu jednotku podľa výberu. Minimálny počet prihlásenych sú dvaja v ST4, max. 4 v ST4. V AP6 minimálne 4 osoby, max. 6. v AP8 = 8 osôb. Jednotlivci budú zaradení do poradovníka na prípadné doplnenie ubytovania vopred schváleného jeho osádkou. Ak si napr. dvaja zaplatia ST4/2 a budú chcieť byť dvaja (za vyššiu sumu) nie je možné prideliť im tretiu a štvrtú osobu pokiaľ sa prihlásili skôr a sú ochotní priplatiť si väčší komfort.   Na druhej strane, ak sa prihlásia dvaja do ST4, ale budú chcieť, aby sa k nim niekto doplnil, aby platili nižšiu sumu ST4/4, tak pokiaľ sa k nim nik nepridá a oni si nikoho nezoženú, potom sa im bude účtovať suma pri obsadenosti ST4/2. Túto situáciu môže nepriaznivo ovplyvniť aj vyťaženie, naplnenie autobusu max. počtom ľudí, kedy by sa ďalší záujemci do ST alebo AP síce zmestili, no z kapacitných dôvodov autobusu by nemohli cestovať, a tak by cena ST bola ST4/2. To platí aj pre ubytovanie v AP. S takýmito alternatívami je potrebné počítať.

V prípade záujmu nás kontakujte na emailovej adrese vladimir.pajkos@stuba.sk alebo pajky35@gmail.com alebo osobne v priestoroch TIŠ FEI STU. Vaše miesto sa plne eviduje až po zložení zálohy 100 EUR/byt do 25.7.2017

SPLÁTKOVÝ KALENDÁR:
- predzáloha 100 €/BYT pri rezervácii (potom sa tých 100 € odpočíta z kaucie ako to je zvykom, doplatok do kaucie bude 100 €). Zálohy vyberá PaedDr. Vladimír Pajkoš
- do 15.9. 2017 uhrada 50% celkovej sumy za osobu. Úhrada sa bude platiť priamo na účet CK HITKA. Každému bude pridelený var.symbol, ktorý uvedie pri platbe.
do 20.11.2017 doplatok do plnej sumy za osobu. Platba na účet CK HITKA.
- do 20.12. 2017. Kaucia 200 €. Ten kto platil predzálohu doplatí 100 € a po návarate mu CK HITKA vráti 200 €. 

Prípadné otázky zašlite PaedDr. Vladimírovi Pajkošovi pajky35@gmail.com , vladimir.pajkos@stuba.sk 

Toto podujatie organizuje TIŠ FEI STU v spolupráci s CK HITKA. Ide o zvýhodnenú cenovú ponuku lyžiarskych pobytov (pre školy), ktoré organizuje CK Hitka. Odporúčame sa ho zúčastniť tým, ktorí už vedia lyžovať. Pobytu sa môžu zúčastniť len plnoleté osoby (deti len v sprievode zákonných zástupcov). Lyžuje sa na vlastnú zodpovednosť, pričom prilba je povinnou výbavou každého lyžiara. Výhodou pre študentov a zamestnacov FEI a FIIT STU je: nižšia cena, kompaktná skupina (študenti a zamestnanci jednej inštitúcie), účasť zástupcov TIŠ, ktorí vybavia všetky organizačné veci a v prípade záujmu vysvetlia a názorne ukážu jednotlivé techniky pre výuku lyžovania.

BIELY KÓDEX - všeobecné pravidlá správania sa na svahu Biely kódex.pdf 

PREHLÁSENIE PRED VYCESTOVANÍM , Prehlasenie_Tignes_2018.pdf

STORNO PODMIENKY

Všeobecné informácie o lyžiarských zájazdoch CK Hitka

CESTOVNÉ POISTENIE cez CK HITKA

POŽIČANIE LYŽÍ, SNOWBORDOV, LYŽIAROK...